c_300_250_16777215_10_images_888855845.jpg

ميرزاعلي در  گزارشي به وضعيت صنعت در گميشان پرداخته است كه در ادامه آنرا مي خوانيد .

ميزاعلي از فعالان فرهنگي گميشان طي گفتگو با چند مسئول شهرستاني و استاني به وضعيت صنعت در گميشان پرداخته است كه درادامه آورده شده است:
می دانیم مشکل عمده بخش صنعت کمبود نقدینگی و نرخ بالای تسهیلات بانکی است و به نظر می رسد این دو چوب هایی هستند که لای چرخ صنعت گیر کرده اند.البته این تمام مشکلات صنعت نیست و برای رونق و توسعه اقتصادی وصنعتی تنها نباید بر رفع این موضاعات تکیه کرد،چراکه در این حالت مشکلات در این حوزه پا برجا خواهند ماند .در استان گلستان از این قبیل مشکلات کم نیستند وگاهی آسیب های جدی به صنعت این استان وارد می کنند.
حال می خواهیم شهرستان گمیشان گلستان را بررسی کنیم گمیشانی که شمالی ترین قسمت حاشیه شرقی دریای خزر قرار دارد و از طرف شمال به کشور ترکمنستان، از جنوب به بندرترکمن، از شرق به آق قلا و از طرف غرب به دریای خزر ختم می شود. گمیشان یا همان کمیش‌ دپه در اوج شکوفایی جزیره آبسکون ، انتهای راه خاکی و آغاز راه آبی جاده ابریشم در قسمت آسیایی بوده است، در این اواخر نیز ناوداران ( کشتیهای چوبی بزرگ بادبانی ) کمیش‌ دپه با مراو ده کالای تجاری با دنیای خارج ادامه دهندگان راه آبسکونیان بوده اند و مردم آن با شهر های ساحلی شمال کشور از جمله بندر گز، بندر انزلی و از طرف شرق با شهرهای استر آباد و جرجان و در آنسوی مرز با بنادر حسنقلی، چلکن، حاجی طرخان، باکو مراوده داشته و داد و ستد میکردند.
در کتاب تاریخ گرگان راجع به کمیش‌ دپه آمده است، که محمد علی شاه قاجار در سال ۱۹۱۱ میلادی مصادف با ۱۳۳۰ ه.ق از طریق راه آبی از خاک روسیه در خاک گمش تپه پیاده شده و دست به اقداماتی زده است، در همان سالها گمرک گمش تپه دایر بوده و در سال ۱۳۳۴ ه.ق در زمان جنگ جهانی اول بسته شده است. اما آنچه که امروزه در این شهر می بینیم این است که دیگر گیشان،گمیشان سابق نیست.دیگر ازکشتی هایی که قبلا از طریق دریای خزر به بندر خواجه نفس وارد می شدند خبری نیست.
درست است که قدمت تاسیس و سوابق ادارات مختلف از جمله تاسیس شهرداری را به سال ۱۲۷۳ ه.ق و یا به قولی به ۱۳۰۹ ه.ش و تاسیس اداره فرهنگ را به سال ۱۳۰۴ ه.ش می دانند، به هر حال قدمت کمیش‌ دپه به شکل امروزی به زمان قاجار و پهلوی اول می رسد ولی در حال حاضر شده برخی ارگانها هنوز هم در این شهر مستقر نشده اند.آنچه که مردم گمیشان می گویند فقط از بانکهای اصلی کشور تنها چهار بانک در این شهر وجود دارد.
سوالی که مردم گمیشان دارند این است که چرا گمیشان گلستان همانند شهرهای دیگر استان پیشرفت نکند؟چرا شغل اکثر مردم این شهرستان فقط صیادی باشد؟چرا نباید شهرک صنعتی نداشته باشد؟و خیلی از این سوالها که مردم این شهرستان چشم به دولتمردان تدبیر وامید دوخته شده که بتوانند اگه ذره ای هم شده از مشکلات این شهربکاهند و امید را در دل این مردم شکوفا کنند.
می گویند گمیشان در گذشته تمام امکانات یک شهر از قبیل بندر تجاری، گمرک خانه، شهربانی، شهرداری و... را دارا بود ولی با رویکار آمدن دولت پهلوی با بی مهری رضاخان مواجه می شود و تمام امکانات این شهر را به بندر شاه(بندر ترکمن فعلی) منتقل می کند و از آن پس کمیش‌ دپه به شهری متروک تبدیل می شود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی همچنان با بی مهری دولتمردان مواجه می شود و پس از سالیان طولانی در سال 88 به شهرستان تبدیل می شود ولی همچنان با وجود شهرستان شدن این شهر پیشرفت چندانی نمی کند.
اقتصاد شهر در حال حاضر بر اساس تولید فرش و گلیم، صیادی و صنایع دستی رونق دارد.
بیشتر مردم این شهر به کار صیادی مشغولغند، بزرگترین سایت پرورش میگو در شمال کشور در قالب 4 هزار هکتار در این شهرستان می باشد ولی اشتغالزایی چندانی که مردم انتظار آن را داشتند که این سایت میگو نقطه عطفی باشد در زندگی مردم ،که آن را محقق نساخت.
کوچک بودن واحدهای صنعتی،دلیل عمده عدم سرمایه گذاری
حسینقلی قوانلو رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان با اشاره به مشکلات بخش صنعت استان گلستان می گوید : اشکالی که در واحدهای صنعتی وجود دارد کوچک بودن این واحدها است و به همین علت میزان اشتغال‌زایی و سرمایه‌گذاری در بخش صنعت و معدن در مقایسه با دیگر استان‌ها، بسیار کوچک و کم است و به همین علت استان گلستان رتبه خوبی در سطح کشور ندارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان تاکید می کند: با اجرای ناموفق مرحله نخست هدفمندی یارانه‌ها حدود 30 درصد صنایع ما زمین‌گیر و متوقف شدند و با وجود قابلیت‌هایی که استان گلستان دارد، راه حل خروج از این وضعیت فعال‌سازی و احیای واحدهای راکد و متوقف شده است تا سرمایه در گردش این واحدها تامین شده و با تصویب لایحه حمایت از تولید، حمایت خوبی از صنایع انجام شود.
قوانلو گفت: با راه‌اندازی خط آهن اینچه برون که ظرفیت انتقال آن در فاز نخست 12 میلیون تن و در فاز بعدی به 24 تا 25 میلیون تن می‌رسد، ضمن تسهیل حمل ونقل تجاری می‌توان از معادن سرب و روی و مزیت صنعتی و معدنی کشورهای همجوار نیز بهره برد که در رونق صنایع کوچک استان گلستان نیز تاثیرگذار است.
رئیس سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان گلستان با اشاره به غنی بودن کشور قزاقستان از نظر مواد معدنی گفت: وسعت 1.5 برابری قزاقستان نسبت به ایران، بکر است و بابهره‌مندی از ظرفیت‌های حمل ونقل ریلی می‌توانیم از مواد معدنی آن در توسعه صنایع استان گلستان استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه 90 درصد طرح‌های بزرگ فولادی دنیا در نزدیکی دریا هستند و استان گلستان نیز به علت نزدیکی به دریا برای راه‌اندازی طرح‌های صنعتی و معدنی با مشکل تامین آب مواجه نیست، همین عامل سبب شد تا برای ایجاد شهرک متالورژی تلاش گسترده‌ای انجام شود.
قوانلو افزود : یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌ها ،اولویت و مزیت اصلی استان گلستان تجارت خارجی است که این موضوع می‌تواند عامل رشد و توسعه دیگر بخش‌ها مانند صنعت و معدن شود و امسال رشد 30 درصدی صادرات غیر نفتی از گمرکات استان و رشد 43 درصدی صادرات از گمرکات استان و دیگر گمرکات را داشتیم.
می دانیم یکی از مشکلاتی که در این استان یا بهتر بگوییم شهرستان دامنگیر صنعت شده است مسئله زیر ساخت در شهرک های صنعتی این استان است،براساس قوانین موجود یکی از وظایف شرکت شهرکهای صنعتی تامین زیرساختها برای واحدهای تولیدی است.اما با مشکلاتی روبرو است،برخی این مشکلات مربوط به قانونی است که بر اساس آن اداره های و سازمان های آب وفاضلاب،برق و نیرو و گاز را موظف کرده تا خطوط کابل کشی این زیر ساختها را تادیوار شهرک صنعتی منشعب کنند و شرکت شهرکهای صنعتی وظیفه تامین زیر ساخت ها را در داخل شهرک دارد.
تکمیل زیر ساخت های شهرک های صنعتی استان بجز گمیشان
رحمن محمدزاده مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی گلستان از پیش بینی ۱۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل زیر ساخت های ( آب، برق، گاز، تلفن، راه و تصفیه خانه فاضلاب) تمامی شهرک ها و نواحی صنعتی استان تا پایان امسال خبر داد.
وی در نشست خبری گرامیداشت روز ملی صنعت اظهار داشت: این استان ۱۳ شهرک و ۹ ناحیه صنعتی دارد که با اعتبارات فوق بجز زیر ساخت های ناحیه صنعتی شهر گمیشان و منطقه ویژه اترک، زیرساخت های سایر شهرک ها و نواحی صنعتی گلستان تکمیل خواهد شد.
تحول گمیشان و منطقه آزاد تجاری اقتصادی گلستان با راه آهن گرگان- اینچه برون
محمدرضا قربانی مدیرکل راه آهن شمال شرق2 می گوید:از اهمیت این راه آهن اینچه برون می توان به حضور روسای سه کشور همسایه در افتتاح این خط مشترک اشاره کرد و با تدبیری که دولت امید می اندیشد همه بر آن هستیم که این منطقه تحول عظیم در حوزه صنعت ،تجارت و اقتصادی گردد.تحولی همچون مناطق آزاد تجاری دیگر که در کشورمان داریم.
وی با اشاره به افزایش استقبال از راه‌آهن ایران- ترکمنستان از مرز اینچه‌برون پس از سفر اخیر وزیر امور خارجه ترکمنستان به ایران و دیدار با وزیر راه و شهرسازی می گوید: این مسیر ریلی در حال حاضر همچنان با تردد یک رام قطار حامل ۱۲ تن کود شیمیایی در هر سه روز یک بار فعال است.
مدیرکل راه‌آهن شمال‌شرق ۲ با بیان اینکه قرار است به زودی چند شرکت دیگر فعال در آسیای میانه برای عقد قرارداد استفاده از راه‌آهن ترکمنستان- ایران با هدف ترانزیت کالا به بندرعباس به تهران بیایند، گفت: قرار است یکی از این شرکت‌ها به ترانزیت نفت کوره (مازوت) تولید ترکمنستان و قزاقستان از مسیر ریلی گرگان اینچه‌برون مبادرت کند؛ حجم این قرارداد حمل ماهیانه ۲۰۰ هزار تن نفت کوره بوده و قرار است تجهیزات مورد نیاز این عملیات به زودی نصب شود.
وی شرکت دیگر فعال در آسیای میانه را که خواهان استفاده از مسیر ریلی ترکمنستان ایران برای دسترسی به بندرعباس است را شرکت ترانزیت‌کننده گندم آسیای میانه دانست و ادامه داد: همکاری شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران با این شرکت ترکمنستانی در مرحله انعقاد قرارداد است.
مدیرکل راه‌آهن گرگان به همکاری شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران با شرکت سیمان پیوند گلستان برای صادرات سیمان به آسیای میانه اشاره و خاطرنشان کرد: قرارداد همکاری با این شرکت امضا شده و قرار است زمینی به صورت اجاره‌ای در اختیار این شرکت بگذاریم تا تأسیسات مورد نیاز در آن نصب شود.
وی حجم اجرای این صادرات ریلی را سالانه ۷۰۰ هزار تن سیمان از طریق راه‌آهن گرگان اینچه‌برون ذکر کرد.
قربانی در خصوص استقبال مردم استان گلستان از قطار مسافری محلی گرگان اینچه‌برون برای دسترسی به بازارچه مرزی اینچه‌برون گفت: با توجه به تبلیغاتی که اداره کل راه‌آهن شمال شرق ۲ در خصوص این مسیر ریلی در صداوسیمای مرکز گلستان داشته، استقبال از آن روزافزون است.
وی تأکید کرد: قطار مسافری محلی گرگان اینچه‌برون هر روز صبح ساعت ۶ و نیم از گرگان به اینچه‌برون یک اعزام دارد و مجددا این قطار ساعت ۹ به گرگان برمی‌گردد؛ همچنین همین قطار بعدازظهرها ساعت ۱۳ از گرگان حرکت کرده و سپس ساعت ۱۴ و ۴۰ دقیقه از اینچه‌برون به سمت گرگان اعزام می‌شود.
اهمیت فعالیت های گردشگری در زمینه ایجاد درآمد واشتغال پایدار
فرماندار شهرستان گمیشان هم از اهمیت  فعالیت های گردشگری  در زمینه  ایجاد در آمد واشتغال پایدار تاکید می کند و راه رسیدن به این مهم را هم افزایی و تعامل بیشتر بین مسئولین شهرستان و رؤسای شورا ها و دهیاران شهرستان می داند.
فرماندار گمیشان در خصوص اهمیت احیای میراث فرهنگی ، به عنوان عامل توسعه دهنده فرهنگی ، دانش بومی در شیوه های امرار معاش ، کشاورزی ، صنایع دستی و ....  تاکید فراوان داشته و می گوید: احیای میراث فرهنگی ، عاملیست برای توسعه فرهنگی و آگاهی و دانش افزایی نسل های جدید و همچنین راهکاری تعاملی با سایر اقوام می باشد. ضمیر افزود:از بین رفتن یک میراث یا یک بنای تاریخی یعنی از بین رفتن تفکر و اندیشه سازنده آن است .وی خاطر نشان کرد: رؤسای شوراها ، دهیاران به عنوان مدیران محلی در روستاها جهت  حفظ ، احیای میراث خود باید بسیار کوشا باشند و رؤسای شوراها ، به عنوان رؤسای انجمن های احیای میراث فرهنگی وظیفه بسیار مهمی دارند.
 مردم گلستان بخصوص گمیشانی ها چشم به انتظار این هستند که در زندگی روزمره شان با اینگونه حرکتهایی که در آینده در گلستان انجام خواهد شد معجزه ای در این منطقه ایجاد شود تا از این شغلهای کاذب که روز بروز امید را از مردم گمیشان بر می دارد کاسته و بر موفقیت آنان در آینده یسش از پیش افزوده گردد.
منبع :ساحل گمیشان

دیدگاه‌ها  

+1 #1 شهروند 1394-06-07 11:01
سلام،گم شده شهرستان گمیشان مدیریت بومی و دلسوزه نه صنعت
نقل قول کردن
+1 #2 علی 1394-06-07 22:14
داداش نگران چی هستید. مشکل گمیشان فقط با طرح پرورش میگو حل خواهد شد.دیگه اینقدر ناشکر نباشید.
نقل قول کردن
0 #3 معيد 1394-06-09 17:00
lمسؤولان گميشان فقط حرف ميزنندولي كو تا عملش
نقل قول کردن
+3 #4 محسن 1394-06-10 04:00
برادر اخه تا کی تعصبات کورکورانه و تنگ نظری؟به نظر من مشکل شهر گمیش تپه عدم انگیزه ساکنین میباشد.مسئولین تا حد توان سعی خودشان را در حل معضلات گمیشان انجام میدهند اما دولت هم تا یه حدی توان حمایت دارد و بخش خصوصی(که یعنی افرادی امثال شما دلسوز!) باید وارد صحنه شده و از طرح های تشویقی و حمایتی دولت استفاده کنید یا حتی پیشنهاد دهید تا پیشرفت شهر حاصل شود، به نظرم یکی از بهترین گزینه ها گردشگری میباشد.ولیکن ابتدا باید فرهنگ سازی شود که گردشگر چیست و چه مزایایی دارد و چه نیاز هایی برای جذب گردشگر ضرورت دارد، ولی در گمیش تپه حداقل امکانات رفاهی و حتی اندکی انگیزه در مردم برای ایجاد چنین امکاناتی، در سفری یکروزه(پس از تلاش های اخیر مسئولین در شناساندن گمیش تپه به مردم استان،چون قبلا حتی اسم گمیش تپه نا آشنا بود برای من) که به این شهر داشتم،ندیدم. شهر،فاقد حتی یک ساندویچی مناسب بود،سفره خانه یا مسافرخانه که به جای خود!(که مطمعنا دولت تنها میتواند تسهیلات لازم برای ایجاد این امکانات را بدهد.نه اینکه خود هتل بسازد!) پس لطف کنید همه چیز را به گردن مسئولین ننداخته و به خودتان بنگرید.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

ترکمن سسی

turkmensesi

تبلیغ

 

نوین وب گستر