c_300_250_16777215_10_images_205556565623265.jpg

ترکمن سسی: علما در طول تاریخ از جمله ذینفوذ ترین گروههای تاثیرگذار در بین ترکمنها  بوده اند .

این نقش آفرینی علما در زمینه های مختلف جامعه و به قول معروف در شادی عزای ما ترکمنها به عینه قابل مشاهده بود .به قول یکی از فعالان در گذشته علما زینت بخش همه محافل ما ترکمنها بوده اند .
در شرایط امروزهم علمای بزرگوار ترکمن در شهرها و روستاهای مختلف برخی از کارکردهای سنتی خود را حفظ کرده و در زمینه ارشاد و آگاهی بخشی  دینی به جامعه وظایف  خود را انجام می دهند.اما در یک دهه اخیر با یک شیب ملایم کارکردها و نقش آفرینی اجتماعی علمای ترکمن کاهش چشمگیری پیدا کرده است .این کاهش نقش آفرینی در حدی پیش رفته است که امروزه فعالان ما علاقه کمتری به استفاده از ظرفیتهای سنتی علما در مواقعی مثل انتخابات دارند .
علت چیست ؟پاسخ علمی و جامع به این سوال محتاج انجام پژوهشی جامعه شناختی از تحولات جامعه ترکمنها در دو دهه گذشته است .اما در این مجال کوتاه می توان به اجمال به برخی از دلایل بروز این پدیده اشاره کرد :
1-    برخی از فعالان ما اعتقاد دارند نسل کنونی علمای ما علاقه کمتری به دخالت درمسائلی مثل انتخابات دارند و تلاش می کنند خود را از غوغای فضاسازیهای انتخاباتی دور نگه دارند .شاید این تلاش را بتوان بر اساس این زمینه تحلیل کرد که علمای ترکمن در انتخابات و رقابتهای انتخاباتی برخی جنبه های غیر اخلاقی می بینند که دخالت در آن را زیبنده جایگاه سنتی خودنمی دانند.حقیقت هم این است که در فضای رقابتهای انتخاباتی جنس برخی فضاسازیها و تخریب ها در حدی منفی است که هیچ آدم عاقلی خود را در این فضا درگیر نمی کند.
2-    عدم علاقه برخی از فعالان اجتماعی و سیاسی به استفاده از ظرفیت علمای ما هم از جمله دلایلی است که می تواند به شرایط ایجاد شده کمک نماید .یادمان نمی رود زمانی که دوران کودکی و جوانی را سپری می کردیم ،فعالان سیاسی در مواردی مثل انتخابات سراغ  روحانی محل و نهایتا امام جمعه شهر می رفتند .در این شرایط در صورتی که توانایی همراه کردن امام جمعه را داشتند به راحتی رای بخش قابل توجهی از جامعه را به سمت خود سوق می دادند.اما امروز شرایط تغییر یافته است و فعالان در کنار مراجعه به علما و روحانیون رایزنی با گروههای مرجع جدید را هم در دستور کار خود قرار می دهند.در این شرایط برخی از فعالان به صراحت اعتقاد دارند علما در فضای یاشولی گری در مناطق مختلف جایی ندارند و در ترکیبی که برای یاشولی گری می چینند جایی برای آنها در نظر نمی گیرند .بماند که برخی از جوانان سیاسی تازه به دوران رسیده ما هم به راحتی به علمای ما و نقش و جایگاه آن در جامعه بیر اعتنایی می کنند!
3-    سومین علت بروز این شرایط  را شاید بتوان در تحولات ایجاد شده در جامعه ارزیابی کرد .در دو دهه اخیر سرعت تحولات اجتماعی در جامعه ما بسیار زیاد شده است .البته این تحولات مختص جامعه ترکمنها نبوده و فرایندی گلوبال و جهان شمول است .یکی از نتایج این روند جدید کم رنگ شدن سنت ها و گروهها سنتی و ظهور گروههای جدید است .فضای مجازی و تاثیرگذاری غیر قابل انکار این فضا یکی از نمود های تحول جدید صورت گرفته در زندگی ما انسانهاست .شاید بتوان کم رنگ شدن حضور و نفوذ علمای ما در جریان سازیهای اجتماعی را از این زاویه نیز مورد بررسی قرار داد.
در نهایت اینکه اعتقاد داریم از زمانی که در مواقعی مثل انتخابات نقش آفرینی علمای ما کم رنگ ترشده است ایجاد همدلی و همسویی در جامعه نیز سخت شده است .فعالان مدرن با ممارستی شبانه روزی در این زمینه تلاش می کنند، اما به علت تعدد و تکثر دیدگاهها تجمیع نظرات آنها فرایندی مشکل و تا حدی غیر ممکن بنظر می رسد .در این چارچوب بنظر می رسد ترکیب این تلاشها با همراهی علما و روحانیون باعث ایجاد حرکتی ماندگار در منطقه گردد.


دیدگاه‌ها  

+1 #1 آیراتین 1394-06-18 11:51
سلام
لطفا سعی کنید"اشتباه نوشتاری در مقاله نداشته باشید.
دلایل: بخاطر بالا رفتن فهم وشعور عمومی مردم در جامعه میباشند و این جای بسی تقدیر دارد ،در گذشته که بیان فرمودید مردم به علما مراجعه میکردند آگاهیشان نسبت به مسائل اجتماعی و فرهنگی و سیاسی و اقتصادی نسبت به حال اندک بود و مجبور بودند به علما مراجعه کنند البته این مراجعه نیز از روی ناآگاهی بود زیرا علما فقط در دین صاحب نظر بودند که هرچند این گفته نیز خودش جای بحث زیادی دارد. دوم اینکه در گذشته نسبت به حال رسانه به مفهوم واقعی خودش وجود نداشت . سوم اینکه سعی کنید مردم را تشویق نمایید تا آگاهی و داناییشان را بالا ببرند تا بتوانند با تکیه بر این آگاهی و دانایی تصمیمات درست و خوب بگیرند.
ترکمن سسی:کاربر گرامی نقدی که جنابعالی مطرح کردید ایراد نوشتاری نیست نقد محتوایی است .از شما تشکر می کنیم و به زودی در سایت ترکمن سسیدر این زمینه بحث خواهیم کرد .
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

ترکمن سسی

turkmensesi

تبلیغ

 

نوین وب گستر