c_300_250_16777215_10_images_68222.JPG

ترکمن سسی - اکتشاف و استخراج معادن ید در مناطق مرزی گنبدکاووس که از چند سال پیش شدت یافته است، در کنار مزایا و محاسن اقتصادی آن، مخالفانی نیز دارد که بیشتر دغدغه حفظ محیط زیست را دارند.


به گزارش خبرنگار ایرنا، جمعی از اهالی روستای مرزی دوزاولوم بخش داشلی برون گنبد، دو روز پیش به هنگام حضور کارشناس و نماینده یک شرکت سرمایه گذاری برای انجام اقدامات اولیه اکتشاف معدن ید در نزدیکی این روستا با تجمع مقابل پاسگاه مرزبانی شهید حدادی این روستا مانع انجام کار شدند.
مردم این روستای مرزی با حضور گسترده خود مقابل پاسگاه، مخالفت جدی خود را با اجرای طرح اکتشاف ید که معتقدند پساب آن اراضی زراعی و دامپروری آنان را از بین می برد، اعلام کردند.
براساس گزارش پاسگاه شهید حدادی هنگ مرزی اترک گلستان، در جلسه ای که با حضور دهیار و رئیس شورای اسلامی روستای دوزاولوم با دارندگان پروانه اکتشاف برگزار شد، رئیس شورای اسلامی روستا به نمایندگی از مردم مخالفت جدی خود را با انجام هرگونه عملیات اکتشاف اعلام کرده است.
یکی از ساکنین بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از نگرانی های اهالی روستای دوزاولوم بحث خطرات زیست محیطی استخراج معدن ید در محدوده این روستا است.
مصطفی جرجانی افزود: مردم روستا با توجه به سابقه معدن ید بویژه در منطقه 'اینچه' در حوزه شهرستان آق قلا که شورابه های استخراجی آن سبب آسیب به اراضی زراعی شده، معتقدند که این معدن نیز اراضی زراعی آنان را به شوره زار تبدیل می کند و از این حیث نگران هستند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این با توجه به اجرای پروژه حدود یکصد میلیارد ریالی تولید محصولات ارگانیا در حوزه این روستا و حدود 150 شغل ایجاد شده از محل این واحد تولیدی برای اهالی، آنان معتقدند که اکتشاف معدن ید به این پروژه آسیب جدی می زند.
رییس شورای بخش داشلی برون گنبدکاووس نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: مردم محروم مناطق مرزی این شهرستان بویژه روستای دوزاولوم با سرمایه گذاری بخش خصوصی مخالف نیستند اما معتقدند که انجام یک کار تولیدی نباید به محیط زیست آنان که میراث آیندگان است، آسیب بزند.
گلر صابری راد افزود: مخالفت مردم این روستا با اکتشاف و استخراج ید به دلیل مشکلات زیست محیطی این طرح است که قطعا اندک اراضی زراعی آنان و شغل دامپروری مردم این دیار مرزی را نابود می کند.
وی بابیان اینکه شنیده شده صنعت، معدن و تجارت گلستان تاکنون 15 مجوز اکتشاف ید در منطقه مرزی داشلی برون گنبدکاووس صادر کرده است، گفت: این نهاد به جای صدور این همه مجور، ابتدا یک طرح را به بهره برداری برساند تا مردم مشاهده کنند که اجرای این طرح ها خطرات زیست محیطی ندارد.
صابری راد اضافه کرد: مردم این منطقه وقتی می بییند که تنها واحد تولیدی ید این استان در منطقه اینچه آق قلا منجر به تخریب محیط زیست آن شده، مخالف اجرای طرح مشابه در روستای خود که با محدودیت شدید اراضی مواجه است، هستند.
حاجی نظر شیرمحمدلی بخشدار داشلی برون نیز معتقد است که مردم این بخش بویژه اهالی روستای دوزاولوم با اجرای طرح اکتشاف معادن ید، با رعایت مسائل زیست محیطی مخالفتی ندارند.
وی گفت: تجمع مردم این روستا و ممانعت آنان از اجرای طرح اکتشاف معدن ید درحومه این روستا با توجه به مخاطرات زیست محیطی اجرای طرح مشابه در دیگر نقاط استان بوده و از این حیث نگران هستند.
شیرمحمدلی اضافه کرد: موضوع داشتن مجوز زیست محیطی این طرح نیز درحال پیگیری است و در صورتی که اکشتاف معدن ید در این روستا با مجوزهای قانونی و تاییدیه محیط زیست همراه باشد، مردم همکاری خواهند کرد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست گنبدکاووس نیز به خبرنگار ایرنا گفت: هرگونه اکتشاف معادن ید باید با مجوز محیط زیست باشد که مجوزهای این حوزه در مرکز استان و سپس توسط سازمان مرکزی حفاظت محیط زیست صادر می شود.
غلامرضا کریمی افزود: پرونده اکتشاف معدن ید درحوزه روستای مرزی دوزاولوم گنبدکاووس در تاریخ 16 آذر 1396 در اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان بررسی شد اما به دلیل رعایت نشدن حریم 1500 متری از واحدهای مسکونی روستا، این درخواست تا اصلاح نقشه ها رد شده است.
وی با بیان اینکه در نقشه اولیه حریم پیش بینی شده، حدود 1100 متر بوده است، گفت: از آن تاریخ تاکنون متقاضی اکتشاف، نقشه های اصلاحی را به اداره کل محیط زیست گلستان ارائه نکرده است.
به گزارش ایرنا، با اینکه هم اکنون 9 کشور در دنیا از جمله ترکمنستان، آذربایجان، آمریکا، چین، روسیه، شیلی، ژاپن و ایران تولید کننده ماده معدنی ید هستند اما ذخایر این ماده با ارزش معدنی در کشور ما تنها در استان گلستان و درحوزه دو شهرستان آق قلا و گنبدکاووس وجود دارد.
به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان، اکتشاف ید ابتدا به صورت مقدماتی توسط عملیات ژئوفیزیک به روش مگنوتلوریک (یک فن ژئوفیزیکی سطحی غیرفعال) و به وسیله یک تیم مجرب از موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران صورت می پذیرد و پس از قطعی شدن وجود 'شورابه ها' در اعماق 600 تا 1000 متری زمین، عملیات حفاری جهت اکتشافات تکمیلی و نمونه گیری از شورابه ها انجام می شود.
حسینقلی قوانلو چند ماه پیش نیز در جلسه شورای معادن این استان گفته بود معادن ید در حوزه دو شهرستان آق قلا و گنبدکاووس استان گلستان قرار دارند و تاکنون سه پروانه بهره برداری و ۱۲ پروانه اکتشاف صادر شده است.
هومن هادیان، معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون 15 مجوز درحوزه استخراج ید در این استان صادر شده و که تمامی این مجوزها، ابتدا توسط سازمان حفاظت محیط زیست تایید می شود.
گفته می شود، حداقل 24 نوع ماده یددار وجود دارد و این ماده معدنی را می توان در صنایع دارو سازی (مانند قرص های تیروئید)، صنایع پتروشیمی (به عنوان کاتالیزور)، ساخت داروهای ضدعفونی کننده دامی و مواد شیمیایی (کلیه ترکیبات یددار) استفاده کرد.
این ماده معدنی در ساخت اسید استیک، کائوچو، رنگدانه، مواد آلی، فیلم مدیا، تولید فلزات با خلوص بالا، مکمل غذایی، تایر اتومبیل، صنایع هوافضا و الکترونیک نیز به کار می رود.
هم اکنون در استان گلستان تنها کارخانه تولید ید کانسار خزر در 27 کیلومتری شمال آق قلا و در نزدیکی مرز اینچه برون واقع است. این واحد تولیدی درسال 1383 و با هدف اکتشاف و استخراج ید در شمال این استان تأسیس و تولید ید در معدن این شرکت از اواخر سال 87 آغاز شد.
این واحد تولیدی سالانه 130 تن ید را فرآوری می کند که علاوه بر تأمین نیاز داخلی به چند کشور خارجی نیز صادر می شود.
شهرستان گنبدکاووس با 350 هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است.

نوشتن دیدگاه

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

 

ترکمن سسی

turkmensesi

تبلیغ

 

نوین وب گستر